Odprto pismo Študentske organizacije Slovenije pristojnim ministrstvom in Vladi Republike Slovenije glede ukrepov pomoči študentom v času epidemije

Ljubljana, 20. marec 2020 – Študentska organizacija Slovenije je na pristojna ministrstva in Vlado Republike Slovenije naslovila odprto pismo s predlogi ukrepov, ki bi olajšali trenutni položaj študentov, ki je nastal zaradi ukrepov, uvedenih za zajezitev bolezni Covid-19.

Vlada Republike Slovenije (RS) je 12. marca 2020 razglasila epidemijo novega koronavirusa, po tem pa z različnimi ukrepi omejila gibanje in združevanje državljanov RS. Za mnoge študente se je vsakodnevno življenje spremenilo že prej, saj so mnogi visokošolski zavodi študijske procese ustavili oz. jih pričeli izvajati na daljavo, preostali pa so to storili s 16. marcem 2020.

S 16. marcem je Vlada RS tudi omejila bivanje v študentskih domovih, ob nekaterih izjemah. Ukrep, kateremu smo nasprotovali iz mnogih razlogov. Prvič, v študentskih domovih je že takrat bivalo zelo malo študentov, saj se je velika večina njih vrnila v kraj stalnega bivanja. Drugič, študenti, ki so tam ostali, so za to imeli tehtne razloge, predvsem samoizolacija pred ogroženimi skupinami (starejšimi in kroničnimi bolniki) doma, pomoč v zdravstvenih ustanovah, v nekaterih primerih gre za invalide, za katere je bolje poskrbljeno v študentskih domovih kot doma, itd. Veseli nas, da so študentski domovi prepoznali raznolike situacije študentov, ki bivajo v domovih in reševali situacije individualno, s tem pa pripomogli k omejevanju širjenja okužbe v družbi.

Ukrepi za omejevanje širjenja okužb pa so študente najbolj prizadeli zaradi izjemnega upada ponudbe študentskega dela in posledično izgube prihodka študentov. Upad del v turizmu, predvsem v Primorski regiji, je bil viden že nekaj tednov prej, s 16. marcem pa ponudbe študentskega dela praktično ni več. Posredniki študentskega dela tako poročajo, da je s tem tednom ponudba novih del od 70 do 90 % nižja kot pretekli teden. Mnogi študenti se zanašajo na prihodke iz študentskega dela, ki so bili v letu 2019 trikrat višji od sredstev, namenjenih za štipendije. Pri tem pa gre pogosto za socialno ogrožene študente, ki si prihodke zagotavljajo zaradi prenizkih državnih štipendij, ali pa do njih niso upravičeni prav zato, ker opravljajo študentsko delo.

Medtem ko je delavcem, ki delo opravljajo po pogodbi o zaposlitvi, omogočena uporaba instituta plačanega čakanja na delo, so ti študenti čez noč ostali brez vira prihodka. Pri tem pa ne morejo računati na odloge plačil za šolnine, najemnine za bivanje v študentskem domu ali na trgu. Poleg tega v tem času ne deluje preostala ‘varnostna mreža’ pravic, ki izhajajo iz statusa študenta: zdravstveno varstvo je trenutno zelo omejeno, kot tudi bivanje v študentskih domovih, subvencioniran javni potniški promet ustavljen, subvencionirana študentska prehrana deluje v zelo omejenem obsegu – preko ponudnikov z dostavo. Teh je samo 8 odstotkov vseh; 38 od skupno 460 ponudnikov.

Zato Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Ministrstvu za infrastrukturo (MzI) predlagamo sprejem ukrepov, ki bodo najbolj prizadetim študentom olajšali prehodno obdobje, preden se življenje vrne v ustaljene tirnice.

  1. MDDSZ študentom, ki imajo izpad dohodka zaradi nezmožnosti opravljanja študentskega dela, nameni nadomestilo za izpad dohodka iz študentskega dela. Predlagamo, da se uvede mesečno nadomestilo za izpad dohodka v višini 60 % neto prihodka študenta v zadnjih 6 mesecih pred razglasitvijo epidemije, preračunanega na mesečno raven, vendar ne več kot 300 eurov mesečno.
  2. MIZŠ vsem študentom, ki imajo pogodbe za bivanje v študentskih domovih, zagotovi brezplačno bivanje v času razglašene epidemije.
  3. MDDSZ ponudnikom subvencionirane študentske prehrane, ki sicer ne izvajajo dostave na dom omogoči, da začnejo ponujati tudi to storitev. Na ta način se vsaj v manjšem obsegu spodbudi gostinski sektor. Prav tako predlagamo, da se ukine 4 urno obdobje med koriščenjem subvencij, s tem omogočimo naročanje večjega števila obrokov naenkrat in manjšo izpostavljenost dostavljavcev različnim osebam. Prav tako naj se razmisli o možnosti unovčevanja neporabljenih subvencij iz predpreteklih mesecev.
  4. MzI naj vsem študentom, ki so za mesec marec kupili subvencionirano vozovnico omogoči brezplačno vozovnico za javni potniški promet za prvi mesec po zaključku epidemije.

Celotno odprto pismo lahko preberete tukaj.

Vir:
http://www.studentska-org.si/odprto-pismo-studentske-organizacije-slovenije-pristojnim-ministrstvom-vladi-republike-slovenije-glede-ukrepov-pomoci-studentom-v-casu-epidemije/

Sledi nam
Dogodki
25/6/22

KONCERT Z MAGNIFICOM & DEJ ŠE'N LITRO

Klubovci smo lani praznovali 30. let, zato letos v soorganizaciji z MONG prirpravljamo največje praznovanje v Novi Gorici!

Dobimo se v soboto 25.6.2022 ob 20.00h na travniku pred Mestno občino Nova Gorica.

Z nami bodo praznovali:

MAGNIFICO

Dej še'n litro

Za rojstnodnevno zabavo se spodobi, da je VSTOP PROST!


HIR AJ KAM HIR AJ GO


Sponzorji dogodka so:

- HIT universe of fun


- Pivovarna Laško


- Klet Brda


- Mladinski center Nova Gorica

*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa ali odpovedi dogodka.

Dogodki
21/5/22

PARANOISE in PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA

21. 5. bodo z nami PARANOISE in PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA!

Vrata prizorišča se odprejo ob 21h, v blues ritme pa nas bodo glasbene skupine popeljale ob 22h, zato ne zamujajte

Vstopnina je 5€, člani KGŠ pa imate prost vstop!

Dogodki
9/5/22

DAN EVROPE

Le še nekaj ur nas loči do nocojšnjega koncerta »Skupaj za Evropo«, ki ga organizirata predstavništvi Evropske komisije v Sloveniji in Italiji ob dnevu Evrope.

Ob 21.00 vabljeni na Trg Evrope, kjer bodo slovenski in italijanski glasbeniki poskrbeli za skladbe različnih žanrov ter za nepozabno zabavo.

Praznujmo Dan Evrope brezmejno in v duhu Evropske prestolnice kulture GO 2025 Nova Gorica · Gorizia.  

Koncert bo mogoče v živo spremljati tudi na družbenih omrežjih predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, na RTV Maribor in Koper / Capodistria ter lokalnih televizijah: TV AS (Pomurska), SIP TV (Podravska), TV Vaš kanal (Jugovzhodna in Posavska), Ljubljana TV (Osrednjeslovenska), GTV (Gorenjska), TV Galeja (Primorsko-notranjska) in GoTV (Goriška).

#zaŠtudente